Tuesday, July 15, 2008

KEBUDAYAAN MALAYSIA


Kita seringkali mendengar tentang Dasar Ekonomi Baru (DEB), Dasar Pembangunan Nasional (DPN) dan Dasar Wawasan Negara (DWN). Sedar tidak sedar negara kita juga mempunyai dasar yang berkaitan dengan kebudayaan. Dasar ini telah diisytiharkan pada tahun 1971 sebagi satu medium penyatuan rakyat Malaysia. Dasar ini dikenali sebagai Dasar Kebudayaan Kebangsaan(DKK).

Dasar ini yang telah diisytiharkan pada tahun 1971 dalam Kongres Kebudayaan Kebangsaan. Ini adalah satu langkah keluar bagi krisis perkauman yang telah berlaku pada 13 mei 1969. Dasar ini yang berpaksikan tiga asas utama negara yang tercatat dalam Perlembagaan Persekutuan. Asas pertama ialah kebudayaan rantau asal – usul rantau ini (kebudayaan melayu). Kedua ialah unsur-unsur kebudayaan yang lain yang sesuai. Ketiga ialah islam sebagai unsur teras.

Asas kebudayaan melayu semakin lama semakin merunsingkan dan dipinggirkan. Bahasa Melayu bukan lagi menjadi kebanggaan rakyat Malaysia bahkan orang melayu juga turut menganggap bahasa melayu tidak mampu menjadikan diri mereka maju. Seperti kita sedia maklum, kebanyakkan negara yang membangun masih lagi menggunakan bahasa ibunda sebagai bahasa utama tetapi mereka tidak ketinggalan dalam penggunaan bahasa dunia (Bahasa Inggeris).

Kita fokuskan kebudayaan pada peringkat universiti. Orang-orang yang terlibat dalam kebudayaan diperingkat ini ialah mahasiswa. Di dalam usia yang masih lagi menghijau, mahasiswa telah terpesong dalam mengertikan maksud kebudayaan daripada apa yang digariskan dalam dasar kebudayaan kebagsaan(DKK). Mahasiswa tidak begitu didedahkan dengan asas-asas kebudayaan Malaysia. bagi mereka yang berada diperingkat ini, kebudayaan pada mereka ialah kesenian, tari-menari dan hiburan. Mereka menghayati dasar ini, tetapi dalam kefahaman yang tersasar dari maksud utama DKK.

Krisis budaya barat yang semakin meruncingkan tanahair air telah lama menular. Kita menyedari hakikat ini namun tiada usaha-usaha yang efektif dilaksanakan bagi membanteras gejala ini. Bukan itu sahaja, ada yang ingin merosakkan budaya kita dengan perkataan moden. Maka lahirlah kurung moden yang jarang bajunya, terbelah kainnya. Penerapan unsur-unsur ini tanpa kita sedari telah meranapkan budaya kita yang sememangnya menjaga tatasusila manusia hatta dari segi berpakaian.

Dalam mengutamakan budaya melayu dan agama Islam tidak semestinya budaya dari kaum cina, india dan kaum-kaum lain yang ada di dalam Malaysia ini dipinggirkan. Bahkan bukan itu sahaja, mempelajari budaya selain dari melayu juga amat digalakkan. Penerapan nilai dari budaya lain juga diterima tetapi hendaklah bersesuaian dengan budaya melayu dan agama Islam. Kerana apa yang terkandung dalam kontrak sosial telah dimaktubkan di dalam perlembagaan persekutuan.

Konsep multiculture yang diamalkan di negara ini perlulah dinikmati bersama. Kami dari peringkat mahasiswa menyarankan agar pengolahan unsur-unsur yang baik ke dalam budaya kita ini, agar kita menjadi bangsa yang maju tetapi tidak punah dalam arus globalisasi. Disamping itu, ketinggian budaya Malaysia perlulah dijaga agar budaya yang telah disemai sekian lama ini tidak pupus ditelan dek perubahan zaman. Pepatah melayu ada menyatakan “biar mati anak jangan mati adat”. Sekiranya harimau hilang taringnya manakan musuh gentar dengan belangnya. Jangan sampai kera dihutan disusukan anak dirumah mati kelaparan.

No comments: